Close Panel

Login

 

             

20Μάρτιος2013

Μαθήματα Ιστορίας Haute Couture

Από τον/τη Λάζαρο Τζοβάρα
     

Από τον Charles Frederick Worth στη μετέπειτα ίδρυση της Haute Couture Week έως την κρίση που αντιμετωπίζει σήμερα.


a

 

Είναι η αγαπημένη περίοδος των ανθρώπων της μόδας. Η ιδανική ευκαιρία των σχεδιαστών για την ανάδειξη του ταλέντου τους. Το συνώνυμο της λεπτομέρειας. Η απόδειξη ότι η μόδα υπάγεται στις τέχνες. Τίποτε λιγότερο δε θα μπορούσε να προσδιορίζει την Haute Couture Week , ή για εμάς Εβδομάδα Υψηλής Ραπτικής , που για ακόμη μια φόρα έλαβε χώρα στην πόλη που γεννάει την μόδα, το Παρίσι. Μεγάλοι οίκοι δαπανούν κάθε χρόνο υπερμεγέθη ποσά και ξοδεύουν απεριόριστες ώρες για να έχουν μια θέση στην Εβδομάδα αυτή. Τί ακριβώς εννοούμε, όμως, όταν λέμε για Haute Couture;

 

 

1

Valentino

 

Ηaute Couture είναι η αποκλειστική έμπνευση και δημιουργία ενός ρούχου , το οποίο είναι μοναδικό και μη επαναλήψιμο. Κατασκευασμένο από υψηλής ποιότητας, ακριβά υφάσματα και ραμμένο με εξαιρετική προσοχή στη λεπτομέρεια από τις πιο έμπειρες και ικανές μοδίστρες, δε μπορεί παρά να κουβαλάει τη δική του ιστορία, η οποία έχει ως αφετηρία τους δυο προηγούμενους αιώνες.

 

  aa

O κύριος Charles Frederick Worth αυτοπροσώπως και μερικές από τις δημιουργίες του. 

 

Ο όρος εμφανίστηκε στα μέσα του 19ου αιώνα για να χαρακτηρίσει την ραπτική του Βρετανού σχεδιαστή Charles Frederick Worth. Τα φορέματά του συμπεριλαμβάνονται στα μεγάλα έργα τέχνης του αιώνα, καθώς το καθένα ξεχωριστά μπορεί να αποτελέσει ακόμη και ιστορική πηγή, λόγω της επιρροής τους από το πολιτιστικό γίγνεσθαι και της παραστατικότητας που τα χαρακτηρίζει. Δεν είναι φυσικά τυχαίο που πολλές από τις δημιουργίες του, κοσμούν έως σήμερα το Metropolitan Museum of Art.

 

 

2

Elie Saab

 

Η "Υψηλή μόδα" δεν αργεί να διαδωθεί και πολλοί είναι αυτοί που προσπαθούν να "εισβάλλουν" στα συνορά της, διαστρευλώνοντας έτσι της σημασία της. Για να διατηρηθεί η διαφάνεια του όρου ,τον 20ο αιώνα, το Υπουργείο Εμπορίας της Γαλλίας θέτει ως προϋπόθεση στους ενδιαφερόμενους σχεδιαστές, να διατηρούν ατελιέ στο Παρίσι, απασχολώντας τουλάχιστον δεκαπέντε άτομα full time και να παρουσιάζουν κάθε σεζόν -δις- κολεξιόν στον Γαλλικό Τύπο τριανταπέντε τουλάχιστον δημιουργίες τους.

 

 

4

Dior


Στη σύγχρονη Γαλλία, η υψηλή ραπτική είναι μια προστατευόμενη ονομασία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο από επιχειρήσεις που πληρούν ορισμένες αυστηρές προδιαγραφές. Αναμεσά τους ο ρητός όρος να μην θεωρείται κανένα Prêt-a-porter ρούχο ένδυμα υψηλής ραπτικής. Ωστόσο, ο όρος ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 καταχράστηκε από pret-a-porter μάρκες, με αποτέλεσμα να αλλοιωθεί αρκετά η έννοια του στην αντίληψη του κοινού.aq

Giambattista Valli


Αν και η συμβολή της στο χώρο της μόδας φαντάζει ανεκτίμητη, δεν είναι αρκετή για να πείσει όλους όσοι την κατηγορούν για δυσβάστακτα κόστη, σε μία εποχή που επιτάσσει τη λιτότητα. Προς το παρόν φαίνεται αρκετά προστατευμένη και οι φανατικοί της εκπρόσωποι δε διστάζουν να την ακολουθούν ακόμη και όταν τους είναι πρακτικώς αδύνατο, όπως συνέβη με τον Giambattista Valli μερικά χρόνια πριν. Ως θεσμός είναι άκαιρος; Δεν νομίζω! Ένα haute couture ρούχο είναι η πιο τρανταχτή απόδειξη ότι η μόδα είναι τέχνη. Όση θέση έχει η μουσική ή η ζωγραφική σε μια δύσκολη περίοδο , άλλο τόσο έχει και η τέχνη της Υψηλής Ραπτικής.


 

 

 

Θα το αφήσετε Ασχολίαστο;

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

So In Fashion