Close Panel

Login

 

             

20Μάιος2012

H Έγκαιρη Διάγνωση Σώζει

     

Η Ελληνική Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Δέρματος από τις 21 έως τις 25 Μαϊου 2012 είναι και πάλι εδώ με την υποστήριξη των Δερματολογικών Εργαστηρίων της La Roche -Pprotiosay.

 

 

Ο θεσμός ξεκίνησε το 1999 από το Βέλγιο. Η «Ευρωπαϊκή Ημέρα Μελανώματος» γνωστή και ως Μelanoma May Monday (συνήθως γίνεται την πρώτη Δευτέρα του Μάη) διοργανώνεται και στη χώρα μας από το 2000, αλλά πλέον για μια ολόκληρη εβδομάδα και αφορά στην πρόληψη και την ενημέρωση όχι μόνο για το μελάνωμα (ένα είδος καρκίνου του δέρματος), αλλά συνολικά για τον Καρκίνο του δέρματος.

 

Τι μπορείτε να κάνετε (και να διαδώσετε!)

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αυτής δερματολόγοι της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρίας (ΕΔΑΕ) σε όλη τη χώρα δέχονται στα ιατρεία τους και σε νοσοκομεία το κοινό και εξετάζουν δωρεάν για πιθανό μελάνωμα ή άλλη μορφή καρκίνου του δέρματος.

Η ΕΔΑΕ με την υποστήριξη των Δερματολογικών Εργαστηρίων της La Roche - Posay δημιούργησαν την ιστοσελίδα www.myskincheck.gr. Εκεί μπορείτε να βρείτε τη λίστα με τους συμμετέχοντες δερματολόγους για να κλείσετε ραντεβού, οδηγίες για αυτοεξέταση (θα χρειαστείτε μόνο έναν καθρέπτη χειρός!) και χαρτογράφηση των σπίλων, συμβουλές, τρόπους προφύλαξης κλπ. Μπορείτε επίσης να στείλετε τις απορίες σας ή να επικοινωνήσετε τηλεφωνικώς για πληροφορίες όλο το χρόνο κι όχι μόνο κατά την Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Δέρματος.

 

lezanta

Οι καθηγητές Ανδρέας Κατσάμπας και Δημήτρης Ρηγόπουλος, η κα. Φιλύρα Παπακώστα, Διευθύντρια Μάρκας LA ROCHE-POSAY, και ο κ. Sacha Emelianov Γενικός Διευθυντής L'Oreal Cosmetique Active.


Στη Συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Ευρωμελανώματος κ. Ανδρέας Κατσάμπας, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και ο πρόεδρος της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρίας (ΕΔΑΕ) κ. Δημήτρης Ρηγόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Δερματολογίας & Αφροδισιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών μας τόνισαν μεταξύ άλλων:

> Η εβδομάδα αυτή στοχεύει κυρίως στην ευαισθητοποίηση. Δεν είναι ανάγκη να πάμε όλοι αυτή την εβδομάδα στον δερματολόγο. Μπορούμε όμως αυτή την εβδομάδα να μην αμελήσουμε και να κλείσουμε το ραντεβού μας για το δερματολόγο. Οι γιατροί είναι στη διάθεσή μας όλο το χρόνο. Αν όχι δωρεάν, με πολύ μικρό κόστος όπως αυτό στα εξωτερικά ιατρεία των κρατικών νοσοκομείων.

 

> Πέρυσι κατά την Εβδομάδα Κατά του Καρκίνου του Δέρματος εξετάστηκαν στην Ελλάδα 5.200 άτομα, όπου διαγνώστηκαν 98 περιστατικά με υποψία μελανώματος και 112 περιστατικά με άλλου είδους καρκίνου του δέρματος. Αριθμοί κάθε άλλο παρά μικροί...

 

> Το μελάνωμα ως πάθηση δεν έχει αλλάξει. Έχει αλλάξει η διαγνωστική δυνατότητα κι έτσι ενώ παλιά η θνησιμότητα λόγω μελανώματος άγγιζε το 80% τώρα λόγω έγκαιρης διάγνωσης είναι στο 20-30%.

 

> Πρόσφατη μελέτη (Απρίλιος 2012) δείχνει πως οι γυναίκες ηλικίας 18-40 ετών έχουν σήμερα 8 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα για καρκίνο του δέρματος απ' ότι 40 χρόνια πριν.

 

> Λόγω αλλαγών στο περιβάλλον και στον τρόπο ζωής ο καρκίνος του δέρματος αποτελεί πλέον ένα από τα 10 είδη καρκίνων που εμφανίζονται συχνότερα.

 

products 

Σωστό ή Λάθος;

Η La Roche - Posay, πρωτοπόρος στην αντιηλιακή προστασία μας δίνει χρήσιμες συμβουλές.

> Μη χρησιμοποιείτε το αντιηλιακό που ανοίξατε το προηγούμενο καλοκαίρι. Δεν θα σας προστατεύσει το ίδιο, καθώ οι υψηλές θερμοκρασίες, το οξυγόνο και η υγρασία αλλοιώνουν τη σύνθεσή του.

> Ανανεώνετε το αντιηλιακό σας στην παραλία τουλάχιστον κάθε 2 ώρες.

> Χρησιμοποιήστε υψηλό δείκτη προστασίας και για το σώμα, όχι μόνο στο πρόσωπο. Το δέρμα του σώματος είναι εξίσου ευάλωτο κάτω από τον ήλιο, ενώ στις περιοχές της πλάτης και των χεριών είναι επίσης πολύ πιθανή η εμφάνιση ύποπτων σπίλων.

 

Και μια σημαντική είδηση: Το solarium είναι αποδεδειγμένα καρκινογόνο και στις Η.Π.Α ήδη αναγράφεται η σχετική προειδοποίηση σύμφωνα με οδηγία του FDA (όπως γίνεται π.χ στα πακέτα  των τσιγάρων). 

 

 

Θα το αφήσετε Ασχολίαστο;

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Beauty Talk