Close Panel

Login

 

             

10Ιανουάριος2013

Πριγκίπισσες στη Μεσόγειο!

Από τον/τη Μαρία Παμπουκίδη
     

Μια μοναδική έκθεση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης περιμένει να σας μαγέψει. Οι "Πριγκίπισσες" της Μεσογείου στην αυγή της Ιστορίας είναι ένα φαντασμαγορικό ταξίδι στο χρόνο και την ομορφιά! 

 31

 

Πριγκίπισσες, αρχόντισσες, ιέρειες, θεραπεύτριες, μάγισσες, γυναίκες με κύρος γένους ή γνώσεις, ντόπιες ή ξένες. Μια έκθεση με θέμα συναρπαστικό και πανέμορφο, που περίμενα να δω. 

 

Το σύνθημα δόθηκε από την L' Oreal Hellas που υποστηρίζει την έκθεση. Κι έτσι, μαζί με συναδέλφους του χώρου βρεθήκαμε ένα πρωινό στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Η προσμονή αυξήθηκε λόγω μιας έκπληξης: την ξενάγηση θα μας την έκανε ο διευθυντής του Μουσείου, ο καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης, ο πλέον αρμόδιος δηλαδή, καθώς ο ίδιος έχει επιμεληθεί την έκθεση. 

 

 

az

 

Στην έκθεση παρουσιάζονται περισσότερα από 500 αχαία αντικείμενα, πολλά από αυτά είναι βεβαίως  κοσμήματα, που μαρτυρούν τη θέση, το κύρος, τον πλούτο και τον τρόπο ζωής των συγκεκριμένων γυναικών. 

 

Και αυτό ήταν νομίζω το στοιχείο που με εντυπωσίασε περισσότερο. Το γεγονός ότι στην τόσο καλοστημένη έκθεση, με τις υπέροχες προθήκες, τα ατμοσφαιρικά χρώματα και τον φωτισμό, παρουσιάστηκαν γυναίκες πραγματικές, που γεννήθηκαν, έζησαν και έδρασαν, γυναίκες με σάρκα και οστά των οποίων ακολουθήσαμε τα χνάρια μέσα στην ιστορία. 

 

 

kolaz

Σχεδιαστικές αναπαραστάσεις:

Α. Γυναίκας της Οινωτρίας με τα ενδύματα και τα κοσμήματα από τον τάφο 514 της περιοχής της Basilicata. Potenza, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Basilicata "Dinu Adamesteanu" και Β. Ιέρειας της Σίνδου, Γιάννης Νάκας-Αντώνης Απρόμουργος. 

 

 

Η Αρχόντισσα από το Λευκαντί, οι πριγκίπισσες της Οινωτίας, η "Εύπορη Αθηναία", οι Ετρούσκες πριγκίπισσες της Τοσκάνης είναι μερικές μόνο από τις πρωταγωνίστριες της έκθεσης με καταγωγή από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ιταλία και με περίοδο δράσης από τον 10ο έως τον 5ο αιώνα π.Χ. 

 

5

 

Τα εκθέματα έχουν συγκεντρωθεί από 14 διαφορετικά μουσεία της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ιταλίας. Και ναι, τα κοσμήματα και γενικά τα στολίδα για το σώμα, το πρόσωπο, τα μαλλιά και τα ρούχα είναι αυτά που με εντυπωσίασαν περισσότερο. Για ρίξτε κι εσείς μια ματιά...   

 

19

 

28


30


Αυτό το χτένι, πως σας φαίνεται; Και αυτή η υπέροχη, μακριά αλογοουρά θα μπορούσε να είναι πιο μοντέρνα από ποτέ! 


38b


Όπως συμβαίνει σε κάθε έκθεση, ο καθένας "παίρνει" ό,τι είναι ανοιχτός και δεκτικός να πάρει την παρούσα στιγμή. Ένας καλός ξεναγός, είναι πάντα απαραίτητος ώστε στις αποσκευές σας, φεύγοντας από την έκθεση, να έχετε πάρει μεγάλες δόσεις ομορφιάς, έμπνευσης και θαυμασμού! Απλώς κάντε το! 

 

H L' Oreal Hellas υπστηρίζει την έκθεση με σκοπό να δώσει την ευκαιρία στο ελληνικό κοινό να ανακαλύψει την Τέχνη της Όμορφιάς και το ρόλο των Ελληνίδων γυναικών στις κοινωνίες της πρώιμης εποχής του Σιδήρου.


Η έκθεση διαρκεί έως τις 10 Απριλίου 2013.

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης 

Νεοφύτου Δούκα 4, Αθήνα

Τηλ. 210 7228321-3

www.cycladic.gr

 

Και για να μπείτε καλύτερα στο κλίμα, δείτε αυτό το βίντεο από το "στήσιμο" της έκθεσης!

 

 

 

Θα το αφήσετε Ασχολίαστο;

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Beauty Talk