Τι Έμαθα για τη Στέβια...
...στο πρώτο Διεθνές Συνέδριο για την Ελληνική Στέβια που έγινε τον Μάρτιο στο Βόλο. Και να ποια είναι αυτά που είδα, άκουσα, σκέφτηκα και θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας.
Η Στέβια είναι ένα αρχαίο φυτό με πολύ μοντέρνα, σύγχρονη χρήση που θα συναντούμε όλο και περισσότερο μπροστά μας. Στα ράφια των καταστημάτων, στο τραπέζι μας, στα ροφήματα και τα αναψυκτικά μας. Κι αν οι ιθαγενείς Γκουαράνοι της Παραγουάης (χώρα καταγωγής της Στέβιας) κατανάλωναν αυτό το φυτό ως ρόφημα, ως γλυκαντικό και ως θεραπευτικό βότανο, εμείς έμελλε να την γνωρίσουμε κυρίως από τη φήμη της ως "η ζάχαρη του μέλλοντος". Τα φύλλα της μπορούν να χρησιμοποιηθούν φρέσκα ή αποξηραμένα προσδίδοντας γλυκύτητα χωρίς θερμίδες σε φαγητά, ροφήματα και κάποια γλυκά. Οι γλυκοζίτες που περιέχονται στα φύλλα είναι οι ουσίες από τις οποίες προέρχεται η γλυκύτητα της Στέβιας.
Αν και πρόκειται για φυτό που εδώ και αιώνες φύεται στη Λατινική Αμερική, το κλίμα της Ελλάδας θεωρείται ιδανικό ώστε το φυτό να καλλιεργείται και να δίνει για έως και 6 χρόνια συνεχή παραγωγή. Μοιάζει λοιπόν να είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα μας να στραφεί προς την καλλιέργεια της Στέβιας με την προϋπόθεση ότι η παραγωγή θα γίνει εξ αρχής οργανωμένα και με σωστό μοντέλο ανάπτυξης, κάτι που προφανώς απαιτεί κρατική βούληση αλλά και διάθεση συνεργασίας ιδιωτικών πρωτοβουλιών με στόχο το κοινό όφελος.
Στο Συνέδριο, με βασικό οργανωτή την Ελληνική Ένωση Στέβιας grast.org, καταρχάς ανακοινώθηκε η ίδρυση του ΕΙΕΣ: δηλαδή του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Εφαρμογής Στέβιας με ιδρυτικά μέλη το Πανεπιστήμιο Αθηνών, τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας, τη Διαβητολογική Εταιρία κ.ά. Κι όπως είπε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Σαββίδης – Διευθύνων Σύμβουλος της Ζevia Ltd, "ίσως ένα μικρό φυτό όπως η Στέβια αναδειχθεί το Ιερό Δισκοπότηρο για την Ελλάδα και όχι μόνο. Η ζάχαρη προηγείται 16 αιώνες σε εμπειρία χρήσης. Η Στέβια βρίσκεται στα πρώτα της βήματα...".
Το beautystories ήταν εκεί! Το συνέδριο φιλοξενήθηκε στο Valis Resort στον Βόλο.
Ακολουθούν αποσπάσματα από τα πολλά και ενδιαφέροντα που είπαν οι ομιλητές του συνεδρίου, τα οποία μας βάζουν αμέσως στο "κλίμα" γύρω από τη Στέβια:
> Η Κίνα είναι η χώρα με την μεγαλύτερη παραγωγή Στέβιας στον κόσμο και η Ιαπωνία η χώρα με την μεγαλύτερη κατανάλωση. Η Ελλάδα διαθέτει ως χώρα σημαντικά πλεονεκτήματα λόγω κλίματος για την καλλιέργεια του φυτού. Το κόστος παραγωγής ενός κιλού «ζάχαρης» από Στέβια είναι 30 Ευρώ και η τιμή πώλησης φτάνει στα 150 Ευρώ. Κωνσταντίνος Γιαννίδης – Πρόεδρος του Ελληνοκινεζικού Επιμελητηρίου > Η Στέβια δεν είναι απλώς ένα φυτό με γλυκά φυλλαράκια. Είναι ένα βότανο με πολλαπλά οφέλη για τον άνθρωπο που θα μπορούσε να επιφέρει μείωση στη νοσηρότητα και οικονομία κλίμακας στα ασφαλιστικά ταμεία. Mανώλης Καλλέργης – Aντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Στέβιας > Μέσα στο 2012 λανσαρίστηκαν 1.000 νέα προϊόντα με Στέβια. Οι μεγαλύτερες αγορές κατά σειρά είναι η Ιαπωνία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη. Η Στέβια προσελκύει τους καταναλωτές όταν αναγράφεται εμφανώς στη συσκευασία ενός προϊόντος κι όχι απλώς στη λίστα των συστατικών του. Ένα πολύ σημαντικό της πλεονέκτημα είναι πως είναι έως και 300 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη χωρίς να έχει καθόλου θερμίδες. Η γλυκύτητα της Στέβια είναι πολύ ισχυρή και δεν είναι εύκολο να την διαχειριστεί κανείς. Θα πρέπει να είναι τεχνολόγος τροφίμων για να την ελέγξει. Είναι πολύ σημαντικό τα φύλλα της Στέβιας να είναι πολύ καλής ποιότητας ώστε να μην αφήνουν μια χαρακτηριστική πικρή επίγευση στο τέλος. Μaria Teresa Scardigli – Διευθύνων Σύμβουλος του Διεθνούς Συμβουλίου Στέβιας, Βέλγιο Η καλλιέργεια Στέβιας στη Θεσσαλία έχει ξεκινήσει. Μένει να δούμε εάν και πως θα συνεχιστεί και εξαπλωθεί... > Η Στέβια δεν αποτελεί απειλή για τη ζάχαρη, δεν θα την υποκαταστήσει, θα είναι συμπληρωματική στη ζάχαρη, δηλαδή στο πιο γλυκό δηλητήριο από όλα! Αποτελεί μεγαλύτερη απειλή για τις τεχνητές γλυκαντικές ουσίες και έχει πολύ μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης παγκοσμίως. Sourabh Agarwal- Πρόεδρος της Ινδικής Ένωσης Στέβιας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Stevia Biotec. > Τα επόμενα χρόνια περιμένουμε αύξηση στην κατανάλωση γλυκαντικών ουσιών με βασικό λόγο την αύξηση του διαβήτη. Γιάννης Κυριαζής- Παθολόγος - Διαβητολόγος Μια πρώτη γνωριμία από κοντά με το φυτό της Στέβιας. Οι ιδιότητες της Στέβιας όπως μας τις παρουσίασε ο Μανώλης Καλλέργης, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Στέβιας:
> Μειώνει την αρτηριακή πίεση. > Έχει αγγειοδιασταλτική και διουρητική δράση. > Σύμφωνα με ιαπωνικές μελέτες διαθέτει αντιβακτηριακές και αντιικές ιδιότητες. > Δρα ευεργετικά στο πεπτικό σύστημα κι έχει αντιόξινες ιδιότητες. > Δρα κατά της οστεοπόρωσης. > Προάγει τις εγκεφαλικές λειτουργίες της μάθησης (μνήμη, προσοχή κλπ). > Έχει έντονη επουλωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. > Λειαίνει τις ρυτίδες και μαλακώνει το δέρμα. > Ρυθμίζει το μηχανισμό όρεξης, ελαττώνει την επιθυμία για φαγητό, καθώς και την επιθυμία για κάπνισμα και αλκοόλ. > Έχει ευνοϊκή επίδραση στο έκζεμα, την ακμή και άλλες δερματοπάθειες. > Προστατεύει το ήπαρ και τη σπλήνα. > Προάγει την ψυχική υγεία και έχει αντικαταθλιπτική δράση. > Είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό, ισχυρότερο και από τη βιταμίνη C ενώ περιέχει βιταμίνες Α, Ε, Κάλιο, Ασβέστιο, Μαγνήσιο, Σελήνιο, Ψευδάργυρο. > Μαλακώνει και κάνει εύκαμπτα τα κύτταρα όπως και τα ερυθρά αιμοσφαίριο, συνεπώς προστατεύει από καρδιοαγγειακά επεισόδια. > Προστατεύει από ιογενείς καρκίνους κι έχει ανασταλτική δράση στον καρκίνο του δέρματος. > Δρα ενάντια στην τερηδόνα και την ουλίτιδα. > Αυξάνει την τεστοστερόνη. Σπόροι και γλυκά αποξηραμένα φυλλαράκια Στέβιας όπως μας δόθηκαν στο συνέδριο. Προφανώς δεν χρειαζόμαστε κι άλλους λόγους για να αγαπήσουμε την Στέβια. Και θα ήταν ευχής έργον η Στέβια που... θα αγαπήσουμε να είναι από έλληνες καλλιεργητές που θα έχει επεξεργαστεί σε ελληνικό εργοστάσιο.
Ευχαριστούμε τον Νίκο Πηλό για τις φωτογραφίες. |
Σχόλια
Τροφοδοσία RSS για τα σχόλια αυτού του άρθρου.