Close Panel

Login

 

             

27Μάιος2013

Τροφές που Αδυνατίζουν;

Από τον/τη Μαρία Παμπουκίδη
     

Όχι, δεν γίνονται θαύματα. Δεν μπορούμε να αδυνατίσουμε τρώγοντας. Μπορούμε όμως να επιλέγουμε τροφές που θα μας βοηθήσουν στη μάχη με τη ζυγαριά (και το τζιν που δεν κουμπώνει). 

 

 

1

 

Ψάχνετε, ονειρεύεστε για τροφές που καίνει το λίπος ή αυξάνουν τον μεταβολισμό;

 

Χμ!Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν επίσημες επιστημονικές μελέτες που να επιβεβαιώνουν τους παραπάνω ισχυρισμούς. Φυσικά υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην απώλεια βάρους, γεγονός που οφείλεται στην περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, είναι συνήθως φτωχές σε λιπαρά και κατά συνέπεια προκαλούν γρήγορο κορεσμό.

 

Τι είναι όμως ο μεταβολισμός;

Πρόκειται για μια σειρά χημικών αντιδράσεων που πραγματοποιούνται στον οργανισμό, κατά τις οποίες διασπώνται οι τροφές που καταναλώνουμε σε πιο απλούστερες μορφές.
Η ενέργεια που απαιτείται για την εκτέλεση των βασικών λειτουργιών του οργανισμού, όπως π.χ η λειτουργία της καρδιάς, λέγεται Βασικός Μεταβολισμός.

Όταν λέμε ότι κάποιος έχει χαμηλό μεταβολισμό, σημαίνει ότι έχει την τάση να αποθηκεύει περισσότερο τη διασπώμενη τροφή, παρά να τη μετατρέπει σε ενέργεια. Η αποθήκευση γίνεται με τη μορφή λίπους, που μπορεί να οδηγήσει και σε παχυσαρκία.
Για να επιτευχθεί σωστά η λειτουργία του βασικού μεταβολισμού, θα πρέπει ο οργανισμός να αφομοιώνει σωστά, όλες τις τροφές που του προμηθεύουμε.

 

Τροφές που μπορούν να μειώσουν τον μεταβολισμό και καλό είναι να αποφεύγονται είναι η  ζάχαρη, τα κορεσμένα και τρανς (κακά) λιπαρά. 

 

2

 

Υπάρχουν - ευτυχώς- κάποιες τροφές πουαπαιτούν περισσότερη ενέργεια (θερμογένεση) από τον οργανισμό για να κατεργαστούν και άρα, να αφομοιωθούν.


Τέτοιες τροφές είναι εκείνες που περιέχουν πρωτεΐνες. Περίπου το 30-40% των θερμίδων τους μεταβολίζεται κατά τη πέψη και αφομοιώνεται από τον οργανισμό. Αυτό συμβαίνει γιατί τα αμινοξέα, ως δομικά συστατικά της πρωτεΐνης, στέλνουν μηνύματα στον εγκέφαλο που σηματοδοτούν την πληρότητα, δηλαδή τον κορεσμό. Ακολουθούν οι υδατάνθρακες κατά 20% και τα λίπη, κατά 5% αντίστοιχα.

4 


Οι τροφές με τη μεγαλύτερη θερμογένεση είναι:


> το σκούρο ρύζι


> τα όσπρια


> οι νιφάδες βρώμης


> τα δημητριακά ολικής άλεσης


> το γκρέιπ φρουτ (περιέχει πηκτίνη και φυτικές ίνες που προκαλούν κορεσμό)


> το μήλο (περιέχει φυτικές ίνες- πηκτίνη)


> τα ψάρια (σαρδέλες, σολομός, τόνος πλούσια σε ω-λιπαρά οξέα)


> το γιαούρτι (πλούσιο σε πρωτείνη)


> καυτερές πιπεριές (περιέχουν καψαϊκίνη που διεγείρει το κυκλοφορικό σύστημα)


> το μπρόκολο (περιέχει φυτικές ίνες)


> το σπανάκι (περιέχει β- καροτένιο, σίδηρο, φυτικές ίνες)

 3

 

Γενικά, οι τροφές που διασπώνται δύσκολα και άρα αφομοιώνονται δύσκολα έχουν υψηλότερο θερμικό αποτέλεσμα.


Οι ωμές επίσης τροφές, δηλαδή ωμά φρούτα, ξηροί καρποί, έχουν γενικά υψηλό θερμικό αποτέλεσμα σε σχέση με τις μαγειρεμένες. 


Το πράσινο τσάι, το πιο ευρέως καταναλισκόμενο αφέψημα σε ολόκληρο τον κόσμο είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικές ουσίες που καταπολεμούν τις βλαβερές ουσίες για τον οργανισμό (ελεύθερες ρίζες) και συμβάλλουν στην αντιγήρανση και την καλή υγεία.
Έχει βρεθεί ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού μπορεί να αυξήσει κατά 4% το μεταβολικό ρυθμό, σύμφωνα με μελέτη Ελβετών επιστημόνων.

 

Μήπως ήρθε λοιπόν η ώρα να αλλάξετε τη λίστα με τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ και μαζί με αυτήν, και το νούμερο του τζιν σας; ;)

 

Πηγή: Τίνα Αντωνίου, διαιτολόγος - διατροφολόγος, diatrofi.gr

 

 

Kι αν έχετε λίιιιιγο χιούμορ, θα χάσετε σίγουρα βάρος με αυτό το βίντεο!

 

 

 

Θα το αφήσετε Ασχολίαστο;

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Wellness