Close Panel

Login

 

             

10Ιούνιος2013

Tuvunu και της Καρδιάς μας!

Από τον/τη Μαρία Παμπουκίδη
     

Είναι το ελληνικό Tσάι του Bουνού που όλοι ξέρουμε και αγαπάμε. Το Τuvunu μιλάει κατευθείαν στην καρδιά μας με την τόσο οικεία, αξεπέραστη γεύση του. 

  1

 

Ενθουσιάστηκα όταν πριν από έναν χρόνο έμαθα ότι κάποιοι άνθρωποι, εκεί ψηλά στη Θράκη, έχουν σχεδόν ολοκληρώσει μια απλή αλλά μεγαλειώδη ιδέα: να φτιάξουν αγνό, ανόθευτο τσάι του  βουνού και να το βγάλουν στην αγορά ως φυσικό, βιολογικό αφέψημα. Το δικό μας Τσάι του Βουνού, αυτό που κάποιοι από εμάς έχουμε μαζέψει με τα χέρια μας σε εκδρομές, αυτό που αγαπάμε να πίνουμε με λίγο μέλι ή και λεμόνι κάθε φορά που αναζητάμε μια γεύση αυθεντική, μια μυρωδιά που θα καταπραυνει την ψυχή και το σώμα μας, μια ευεργετική γουλιά που μας διαβεβαιώνει πως όλα θα πάνε καλά. 

 

Ενθουσιάστηκα όταν έμαθα πως το τσάι αυτό, το νέο τόλμημα της Zυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης  που γνωρίζουμε από τη μπύρα Βεργίνα που τείνει να γίνει... αστικός μύθος (ή... μυθικός Ζύθος!) θα λέγεται Τuvunu! Πανέξυπνο όνομα, δεν βρίσκετε; Kι αν μπύρα Βεργίνα τόλμησε να γράψει το όνομά της με ελληνικά γράμματα στην ετικέτα, το Tuvunu δημιουργήθηκε εξ' αρχής με διεθνείς βλέψεις. Να γίνει γνωστό και να κάνει γνωστή σε όλο τον κόσμο τη γεύση, το άρωμα και τις ευεργετικές ιδιότητες των ελληνικών βοτάνων. 

 

Ήταν η σοφία του Ιπποκράτη, η συνταγή των γιαγιάδων μας, η χαρά των αισθήσεων και το ελληνικό καλοκαίρι που έδωσαν αρχικά την ιδέα στους ανθρώπους της Zυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης: κρύο τσάι του βουνού με φρεσκοστυμμένα λεμόνια, ανθόμελο και μαύρη ζάχαρη! Μια τελείως διαφορετική πρόταση που δεν προσφέρεται σε κανένα άλλο σημείο του πλανήτη. Η διαφορά φυσικά, είναι στο τσάι του βουνού, στον ελληνικό σιδερίτη.

 

Θα πρόσθετα πως, η διαφορά είναι, έτσι όπως την είδα με τα μάτια μου όταν επισκέφτηκα τις εγκαταστάσεις της ζυθοποιίας στην Κομοτηνή, πως όλα γίνονται με αγάπη, χαρά, γνώση, υπευθυνότητα και μεράκι. Η διαφορά είναι στους ανθρώπους που γνώρισα, οι οποίοι είναι ολόψυχα δοσμένοι σε αυτό που κάθε δημιουργούν. Γεμάτοι πάθος και αγάπη για την Ελλάδα. 

 

Είδα "βουνά" από τα δεματάκια από πραγματικό Τσάι του Βουνού έτσι όπως τα έχουν μαζέψει με τα χέρια τους οι παραγωγοί από όλη την Ελλάδα αλλά κυρίως από τη Μαγνησία, είδα τα φορτηγά που έφερναν τα λεμόνια και τον τεράστιο στίφτη Zumex (chic!) που τα κάνει χυμό για να μπουν στο τσάι, είδα τα δοχεία με το ελληνικό ανθόμελο. Όλα πραγματικά, αληθινά, αυθεντικά. Σα να φτιάχνεις το τσάι σου με το γκαζάκι στο σπίτι, προσθέτεις μερικές σταγόνες λεμόνι από τη λεμονιά της αυλής και μέλι από το βάζο... 

logo

Το Tuvunu, δηλαδή το αφέψημα από Ελληνικό Τσάι του Βουνού με μέλι και λεμόνι κυκλοφορεί σε συσκευασίες των 500 ml από αλουμίνιο. Και πίνεται ζεστό αλλά και κρύο. Όλο το χρόνο και με κάθε ευκαιρία. 

 

Απλό, Αγνό και απλώς Αξεπέραστο

Η παρασκευή του αφεψήματος από σιδερίτη είναι φαινομενικά απλή, αλλά κάποια μικρά μυστικά που οι ειδικοί στην Κομοτηνή έχουν βρει μετά από πολύ ψάξιμο και δομικές, αναδεικνύουν στο μέγιστο τη γεύση και το άρωμά του. Τα αποξηραμένα λουλούδια βράζονται ελαφρώς σε φυσικό νερό της Ροδόπης. Το άρωμα που αναδύεται αμέσως, σχεδόν, οφείλεται στα πτητικά συστατικά του έλαιου και στη συνέχεια, αφού το τσάι βράσει λίγο ακόμα απελευθερώνονται τα ευεργετικά φλαβονοειδή από το φυτικό ιστό, δίνοντας στο ρόφημα το χαρακτηριστικό του χρώμα. Καμία προσθήκη πλην του μελιού και του φρέσκου χυμού λεμονιού δε γίνεται.

 

Κι όπως μας λένε οι άνθρωποι που βρίσκονται πίσω από τη δημιουργία του "καθώς επιδίωξή μας είναι ό,τι παράγουμε να είναι καλό για τον καταναλωτή, τον καλλιεργητή και το περιβάλλον, στοχεύουμε στην ελαχιστοποίηση του αποτυπώματος άνθρακα. Έτσι, υιοθετούμε μία σειρά από «πράσινες» πρακτικές που εφαρμόζονται σε κάθε στάδιο παραγωγής, διαχείρισης και διακίνησης των προϊόντων μας, όπως η χρήση συσκευασιών που ανακυκλώνονται κατά 99,9% και η τιμολόγηση βάσει της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης που προκαλείται ανά προϊόν. Επιμένουμε να χρησιμοποιούμε κατ' αποκλειστικότητα τις αγνές πρώτες ύλες της Ελλάδας, χωρίς συντηρητικά, τεχνητά χρώματα και αρώματα. Επιπλέον, υλοποιούμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα συμβολαιακής καλλιέργειας στη Μακεδονία και τη Θράκη και αναπτύσσουμε ένα δίκτυο συνεργασιών και εξαγωγών που ενισχύουν την ελληνική οικονομία και την απασχόληση. TUVUNU σημαίνει αειφορία και ευημερία για όλη την κοινότητα - τοπική και παγκόσμια. Αυτό για μας είναι ανάπτυξη και με αυτό τον τρόπο κάνουμε το όραμά μας πράξη".  

2

 

Το μαγικό φυτό

Όσοι το αγαπούν, δεν χρειάζονται και πολλές συστάσεις. 

Το τσάι του βουνού, ο σιδερίτης όπως είναι η επιστημονική του ονομασία, έχει πατρίδα του τη Μεσόγειο και ανήκει στην οικογένεια των αρωματικών-φαρμακευτικών φυτών Lamiaceae. Είναι ποώδες, πολυετές και ευδοκιμεί σε περιοχές με μεγάλο υψόμετρο. Σε αντίθεση με τα θρεπτικά συστατικά που προσφέρει στον άνθρωπο, το ίδιο έχει ανάγκη από ελάχιστα. Είναι αντιφλεγμονώδες, αντιοξειδωτικό και βακτηριοστατικό, κάνει καλό στο στομάχι, στο αναπνευστικό, στην προστασία των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες και στην κυκλοφορία του αίματος. Στην Ελλάδα έχουμε περισσότερα από 14 είδη σιδερίτη και είναι ο μόνος τόπος στον κόσμο μέχρι στιγμής, που καλλιεργείται συστηματικά και σύμφωνα με τα πρότυπα της βιοκαλλιέργειας – έτσι, όπως έχει διδάξει η ίδια η φύση.

 

Το τσάι του βουνού, σε αντίθεση με το μαύρο τσάι, δε χρειάζεται καμία επεξεργασία για την καλλιέργεια και τη συντήρησή του. Όταν κάποιος πίνει τσάι του βουνού, απολαμβάνει το άρωμα και τη γεύση του αληθινού λουλουδιού, καθώς είναι αυτοφυές, ανθεκτικό και η όλη διαδικασία παρασκευής του γίνεται με απόλυτα φυσικό τρόπο.

 

Εκτός από τη διανομή του σε επιλεγμένα σημεία εντός Ελλάδος (Super Market Σκλαβενίτης, Μy Market, Metro, Θανόπουλος), το TUVUNU ήδη εξάγεται στην Ασία και την Αμερική.

 

Oι άνθρωποι που το δημιούργησαν λένε πως "Τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με Tuvunu!

 

Kι έχουν δίκιο!

Απολαύστε το, διαδώστε το! Όπως κάνει σε αυτό το βίντεο ο Ευτύχης! 

 

 

 

 

Θα το αφήσετε Ασχολίαστο;

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Wellness