Close Panel

Login

 

             

22Μάιος2013

Κλείστε Ραντεβού Τώρα!

Από τον/τη Μαρία Παμπουκίδη
     

Η Ελληνική Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Δέρματος (27- 31 Μαϊου) ξεκινάει κι εσείς μπορείτε να εξεταστείτε εντελώς δωρεάν αρκεί να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.myskincheck.gr. 1

Κάθε χρόνο περισσότεροι από 50.000 Ευρωπαίοι εμφανίζουν επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος. Ίσως γιατί ποτέ δεν έλεγξαν "εκείνη την ελιά". 

 

Από το 2000, σε διάφορες χώρες οργανώνεται κάθε χρόνο η "Ευρωπαϊκή Ημέρα Μελανώματος". Στην Ελλάδα, με την πρωτοβουλία της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας η Ημέρα αυτή έχει πλέον μετατραπεί σε "Ελληνική Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Δέρματος" που φέτος πραγματοιποιείται από τις 27 έως τις 31 Μαϊου με την υποστήριξη της La Roche-Posay. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που στέφεται κάθε χρόνο με όλο και μεγαλύτερη επιυτχία αν κρίνουμε από τα νούμερα της περασμένης χρονιάς κάτα την οποία συμμετείχαν περίπου 300 έλληνες δερματολόγοι και εξετάστηκαν συνολικά 6.103 άτομα. Από αυτά στο 7,5% ετέθη η κλινική υποψία δερματικής κακοήθειας, αποτυπώνοντας με τον πλέον ευκρινή τρόπο τη σπουδαιότητα τόσο της πρόληψης όσο και του κοινωνικού όφελους της πρωτοβουλίας αυτής στην Ελλάδα. 

 

  

2

To μόνο που έχετε να κάνετε είναι να μπείτε στη σελίδα myskincheck.gr και να αναζητήσετε τη λίστα με τους δερματολόγους που συμμετέχουν στην Ελληνική Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Δέρματος και να κλείσετε το ραντεβού σας. Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, οι δερματολόγοι δέχονται κατόπιν ραντεβού το κοινό στα ιατρεία τους αλλά και σε νοσοκομεία, εξετάζοντας δωρεάν για πιθανό μελάνωμα ή άλλη μορφή καρκίνου του δέρματος. 


Στην ιστοσελίδα myskincheck.gr μπορείτε να βρείτε οδηγίες ώστε να αξιολογήσετε το δικό σας επίπεδο κινδύνου, αλλά και οδηγίες για χαρτογράφηση των σπίλων με τη μέθοδο ABCD αρκεί να έχετε έναν καθρέφτη χειρός! 


Εάν δεν προλάβετε να κλείσετε ραντεβού και να επισκεφτείτε έναν δερματολόγο κατά τη διάρκεια της Ελληνικής  Εβδομάδας κατά του Καρκίνου του Δέρματος, καλό είναι να ξέρετε πως τα ελληνικά δημόσια νοσοκομεία και οι δερματολόγοι τους είναι πάντα στη διάθεσή σας, πληρώνοντας μόνο ένα μικρό αντίτιμο των 5 Ευρώ. 6

 

Ο καρκίνος του δέρματος αποτελεί πλέον ένα από τα 10 είδη καρκίνων που εμφανίζονται συχνότερα στους Ευρωπαϊκούς πληθυσμούς. 

 

Mάλιστα, σύμφωνα με έρευνες κι όπως μας ενημέρωσαν οι δερματολόγοι κ Δημήτρης Ρηγόπουλος και Αλέξανδρος Στρατηγός κατά τη συνέντευξη τύπου που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα σχετικά με την Ελληνική Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Δέρματος, οι νεαρές γυναίκες έως 40 ετών έχουν σήμερα 8 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του δέρματος σε σχέση με 40 χρόνια πριν. Επιιπλέον, οι καπνίστριες κινδυνεύουν ελαφρώς περισσότερο από τις μη καπνίστριες ενώ πάνω από 3 καφέδες την ημέρα δίνουν λιγότερες πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου. 

 

5

 

Τις τελευταίες 4-5 δεκαετίες το μελάνωμα συνεχίζει να αυξάνεται ενώ σε κάποιες χώρες παραμένει σταθερό. Οι πιο "ύποπτοι" πληθυσμοί είναι οι βόρειιοι, κι αυτό γιατί έχουν κακό τρόπο έκθεσης στον ήλιο, δηλαδή εκτίθονται για σύντομο χρονικό διάστημα αλλά πολύ έντονα. Οι κύριοι λόγοι εμφάνισης μελανώματος είναι:

 

> η έκθεση στον ήλιο για ψυχαγωγικούς λόγους (διακοπές)

 

> η έκθεση στον ήλιο μεγάλης επιφάνειας δέρματος

 

> η εύκολη πρόσβαση σε ηλιόλουστα μέρη

 

> το σολάριουμ

 

> η έλλειψη όζοντος στην ατμόσφαιρα

 

7

 

Η επίσκεψή μας στον Δερματολόγο είναι απαραίτητη τόσο για προληπτικούς όσο και για διαγνωστικούς σκοπούς. Σήμερα, σε σχέση με το παρελθόν έχουμε πιο αυξημένα κρούσματα καρκίνων του δέρματος σε νέες γυναίκες 24-40 ετών, ενώ παλιότερα τα κρούσματα ήταν πιο συχνά σε γυναίκες άνω των 50 ετών. 

 

Κι αν διαπιστώνουμε πως ο ήλιος γίνεται όλο και πιο επικίνδυνος για το δέρμα καιτ ην υγεία μας, θα πρέπει να ξέρουμε πως σήμερα έχουμε στη διάθεσή μας τα καλύτερα αντιηλιακά προϊόντα που είχαμε ποτέ. Ας τα χρησιμοποιούμε λοιπόν σωστά και ας μην ξεχνάμε πως...

 

η έγκαιρη διάγνωση σώζει και χαρίζει καλύτερη ζωή. 

 

5 λεπτά αρκούν για να σώσουν της ζωή μας. Ενημερωθείτε και ενημερώστε κάνοντας τώρα κλικ στο myskincheck.gr. 

 

 

 

 

 

Θα το αφήσετε Ασχολίαστο;

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Wellness