Close Panel

Login

 

             

Eat Well
Τι Έμαθα για τη Στέβια...
Πέμπτη, 11 Απρίλιος 2013 00:00
     

...στο πρώτο Διεθνές Συνέδριο για την Ελληνική Στέβια που έγινε τον Μάρτιο στο Βόλο. Και να ποια είναι αυτά που είδα, άκουσα, σκέφτηκα και θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας.

 

1

 

Η Στέβια είναι ένα αρχαίο φυτό με πολύ μοντέρνα, σύγχρονη χρήση που θα συναντούμε όλο και περισσότερο μπροστά μας. Στα ράφια των καταστημάτων, στο τραπέζι μας, στα ροφήματα και τα αναψυκτικά μας. Κι αν οι ιθαγενείς Γκουαράνοι της Παραγουάης (χώρα καταγωγής της Στέβιας) κατανάλωναν αυτό το φυτό ως ρόφημα, ως γλυκαντικό και ως θεραπευτικό βότανο, εμείς έμελλε να την γνωρίσουμε κυρίως από τη φήμη της ως "η ζάχαρη του μέλλοντος". Τα φύλλα της μπορούν να χρησιμοποιηθούν φρέσκα ή αποξηραμένα προσδίδοντας γλυκύτητα χωρίς θερμίδες σε φαγητά, ροφήματα και κάποια γλυκά. Οι γλυκοζίτες που περιέχονται στα φύλλα είναι οι ουσίες από τις οποίες προέρχεται η γλυκύτητα της Στέβιας.

 

Αν και πρόκειται για φυτό που εδώ και αιώνες φύεται στη Λατινική Αμερική, το κλίμα της Ελλάδας θεωρείται ιδανικό ώστε το φυτό να καλλιεργείται και να δίνει για έως και 6 χρόνια συνεχή παραγωγή. Μοιάζει λοιπόν να είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα μας να στραφεί προς την καλλιέργεια της Στέβιας με την προϋπόθεση ότι η παραγωγή θα γίνει εξ αρχής οργανωμένα και με σωστό μοντέλο ανάπτυξης, κάτι που προφανώς απαιτεί κρατική βούληση αλλά και διάθεση συνεργασίας ιδιωτικών πρωτοβουλιών με στόχο το κοινό όφελος.

 

 

2 

  

Στο Συνέδριο, με βασικό οργανωτή την Ελληνική Ένωση Στέβιας grast.org,  καταρχάς ανακοινώθηκε η ίδρυση του ΕΙΕΣ: δηλαδή του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Εφαρμογής Στέβιας με ιδρυτικά μέλη το Πανεπιστήμιο Αθηνών, τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας, τη Διαβητολογική Εταιρία κ.ά.

Κι όπως είπε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Σαββίδης – Διευθύνων Σύμβουλος της Ζevia Ltd, "ίσως ένα μικρό φυτό όπως η Στέβια αναδειχθεί το Ιερό Δισκοπότηρο για την Ελλάδα και όχι μόνο. Η ζάχαρη προηγείται 16 αιώνες σε εμπειρία χρήσης. Η Στέβια βρίσκεται στα πρώτα της βήματα...".

 

 

3

Το beautystories ήταν εκεί! Το συνέδριο φιλοξενήθηκε στο Valis Resort στον Βόλο.

 

Ακολουθούν αποσπάσματα από τα πολλά και ενδιαφέροντα που είπαν οι ομιλητές του συνεδρίου, τα οποία μας βάζουν αμέσως στο "κλίμα" γύρω από τη Στέβια:

 

> Η Κίνα είναι η χώρα με την μεγαλύτερη παραγωγή Στέβιας στον κόσμο και η Ιαπωνία η χώρα με την μεγαλύτερη κατανάλωση. Η Ελλάδα διαθέτει ως χώρα σημαντικά πλεονεκτήματα λόγω κλίματος για την καλλιέργεια του φυτού. Το κόστος παραγωγής ενός κιλού «ζάχαρης» από Στέβια είναι 30 Ευρώ και η τιμή πώλησης φτάνει στα 150 Ευρώ.

Κωνσταντίνος Γιαννίδης – Πρόεδρος του Ελληνοκινεζικού Επιμελητηρίου


4


> Η Στέβια δεν είναι απλώς ένα φυτό με γλυκά φυλλαράκια. Είναι ένα βότανο με πολλαπλά οφέλη για τον άνθρωπο που θα μπορούσε να επιφέρει μείωση στη νοσηρότητα και οικονομία κλίμακας στα ασφαλιστικά ταμεία.

Mανώλης Καλλέργης – Aντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Στέβιας


> Μέσα στο 2012 λανσαρίστηκαν 1.000 νέα προϊόντα με Στέβια. Οι μεγαλύτερες αγορές κατά σειρά είναι η Ιαπωνία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη. Η Στέβια προσελκύει τους καταναλωτές όταν αναγράφεται εμφανώς στη συσκευασία ενός προϊόντος κι όχι απλώς στη λίστα των συστατικών του. Ένα πολύ σημαντικό της πλεονέκτημα είναι πως είναι έως και 300 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη χωρίς να έχει καθόλου θερμίδες. Η γλυκύτητα της Στέβια είναι πολύ ισχυρή και δεν είναι εύκολο να την διαχειριστεί κανείς. Θα πρέπει να είναι τεχνολόγος τροφίμων για να την ελέγξει. Είναι πολύ σημαντικό τα φύλλα της Στέβιας να είναι πολύ καλής ποιότητας ώστε να μην αφήνουν μια χαρακτηριστική πικρή επίγευση στο τέλος.

Μaria Teresa Scardigli – Διευθύνων Σύμβουλος του Διεθνούς Συμβουλίου Στέβιας, Βέλγιο




5

Η καλλιέργεια Στέβιας στη Θεσσαλία έχει ξεκινήσει. Μένει να δούμε εάν και πως θα συνεχιστεί και εξαπλωθεί...


> Η Στέβια δεν αποτελεί απειλή για τη ζάχαρη, δεν θα την υποκαταστήσει, θα είναι συμπληρωματική στη ζάχαρη, δηλαδή στο πιο γλυκό δηλητήριο από όλα! Αποτελεί μεγαλύτερη απειλή για τις τεχνητές γλυκαντικές ουσίες και έχει πολύ μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης παγκοσμίως. 

Sourabh Agarwal- Πρόεδρος της Ινδικής Ένωσης Στέβιας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Stevia Biotec.


> Τα επόμενα χρόνια περιμένουμε αύξηση στην κατανάλωση γλυκαντικών ουσιών με βασικό λόγο την αύξηση του διαβήτη.

Γιάννης Κυριαζής- Παθολόγος - Διαβητολόγος



6

Μια πρώτη γνωριμία από κοντά με το φυτό της Στέβιας. 



Οι ιδιότητες της Στέβιας όπως μας τις παρουσίασε ο Μανώλης Καλλέργης, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Στέβιας: 

 

> Μειώνει την αρτηριακή πίεση.

> Έχει αγγειοδιασταλτική και διουρητική δράση.

> Σύμφωνα με ιαπωνικές μελέτες διαθέτει αντιβακτηριακές και αντιικές ιδιότητες.

> Δρα ευεργετικά στο πεπτικό σύστημα κι έχει αντιόξινες ιδιότητες.

> Δρα κατά της οστεοπόρωσης.

> Προάγει τις εγκεφαλικές λειτουργίες της μάθησης (μνήμη, προσοχή κλπ).

> Έχει έντονη επουλωτική και αντιφλεγμονώδη δράση.

> Λειαίνει τις ρυτίδες και μαλακώνει το δέρμα.

> Ρυθμίζει το μηχανισμό όρεξης, ελαττώνει την επιθυμία για φαγητό, καθώς και την επιθυμία για κάπνισμα και αλκοόλ.

> Έχει ευνοϊκή επίδραση στο έκζεμα, την ακμή και άλλες δερματοπάθειες.

> Προστατεύει το ήπαρ και τη σπλήνα.

> Προάγει την ψυχική υγεία και έχει αντικαταθλιπτική δράση.

> Είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό, ισχυρότερο και από τη βιταμίνη C ενώ περιέχει βιταμίνες Α, Ε, Κάλιο, Ασβέστιο, Μαγνήσιο, Σελήνιο, Ψευδάργυρο.

> Μαλακώνει και κάνει εύκαμπτα τα κύτταρα όπως και τα ερυθρά αιμοσφαίριο, συνεπώς προστατεύει από καρδιοαγγειακά επεισόδια.

> Προστατεύει από ιογενείς καρκίνους κι έχει ανασταλτική δράση στον καρκίνο του δέρματος.

> Δρα ενάντια στην τερηδόνα και την ουλίτιδα.

> Αυξάνει την τεστοστερόνη.


7

Σπόροι και γλυκά αποξηραμένα φυλλαράκια Στέβιας όπως μας δόθηκαν στο συνέδριο. 



Προφανώς δεν χρειαζόμαστε κι άλλους λόγους για να αγαπήσουμε την Στέβια. Και θα ήταν ευχής έργον η Στέβια που... θα αγαπήσουμε να είναι από έλληνες καλλιεργητές που θα έχει επεξεργαστεί σε ελληνικό εργοστάσιο.

 

Ευχαριστούμε τον Νίκο Πηλό για τις φωτογραφίες.

 

 

 
Πάμε για Χόρτα!
Από τον/τη Μαρία Παμπουκίδη   
Παρασκευή, 11 Ιανουάριος 2013 00:00
     

Το εστιατόριο Milos και το «Ραδίκι» μας καλωσορίζουν σε ένα ολοήμερο αφιέρωμα με θέμα «Από τη φύση, στο πιάτο μας» την Παρασκευή 18 και το Σάββατο 19 Ιανουαρίου.  Μιαμ!

 

a

 

Σας αρέσουν τα χόρτα; Τέλεια! Αν και ποτέ δεν πρόκειται να ξεπεραστεί η γεύση και τα οφέλη τους, στις μέρες μας έχουν γίνει πολύ trendy, ανεβαίνουν στο βάθρο της διατροφικής αλυσίδας αλλά και του αληθινού, απλού και ουσιαστικού life style που τους ανήκει. 

 

Για την ώρα λοιπόν, αντί για το καλάθι και το μαχαιράκι σας, πάρτε χαρτί και στυλό για τις σημειώσεις σας και ελάτε! Εκεί θα είμαστε! Το αφιέρωμα αποτελεί μία περιήγηση στα είδη των άγριων χορταρικών της ελληνικής γης.


kolaz

Πώς μπορούμε να συλλέξουμε τα ραδίκια, τις αφαλαρίδες και τις πικραλήθρες, πώς συντηρούμε τα αγκιναράκια και τα κουφολάχανα; Ποια εποχή μαζεύουμε τους ζοχούς και τα αγριοκάροτα;

 

Ο chef του Milos, Περικλής Κοσκινάς μαζί με τον «τροφοσυλλέκτη» Σωτήρη Λυμπερόπουλο, θα είναι εκεί για να μας λύσουν τις απορίες μας, να μας δείξουν τρόπους μαγειρέματος δεκάδων ειδών χορταρικών, αλλά και τον τρόπο να τα καταναλώσουμε. 

 

b

Όπου ακούτε πολλά... ραδικάκια και αγκιναράκια, κρατάτε και μεγάλο καλάθι!!!


Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Ώρες προσέλευσης: 13.00μ.μ.-16.30μμ και 20.00μμ-23.00μμ

Estiatorio Milos Athens: Βας. Σοφίας 46, Αθήνα 

 

Aν θέλετε να πάρετε κι άλλες... γεύσεις, δοκιμάστε τις σελίδες milos.ca  και radiki.com 

Kι ακόμη μερικές γεύσεις α λα facebook εδώ και εδώ

 

Καλή μας όρεξη!

 

 

 
To Nερό της Ομορφιάς
Πέμπτη, 05 Ιούλιος 2012 00:00
     

Λέγεται Βeautywater Q10, είναι απολαυστικό και χαρίζει νεότητα και ζωντάνια "από μέσα".

 proti

 

Είχα ακούσει για το Beautywater Q10 και περίμενα να το δω (και να το δοκιμάσω) από κοντά. Κατέφθασε λοιπόν κι άρχισα να το περιεργάζομαι: Βρίσκεται κλεισμένο μέσα σε μια πολύ κομψή φιάλη αλουμινίου ώστε να προστατεύεται το φωτοευαίσθητο περιεχόμενό του. Έχει βιδωτό καπάκι που ανοίγει εύκολα,  ελαφριά γεύση γκρέιπφρουτ, ελάχιστες θερμίδες (μόνο 17kcal), είναι δροσερό και δεν περιέχει ανθρακικό και συντηρητικά.

 

Μοιάζει λοιπόν με ένα αναψυκτικό, αλλά είναι πολλά περισσότερα. Το Beautywater με Q10 και βιταμίνη Ε που τώρα μπορούμε να βρούμε και στην Ελλάδα είναι ένα «εξελιγμένο» συμπλήρωμα διατροφής, ένα "νερό ομορφιάς" που περιέχει το πολύτιμο συνένζυμο Q10 σε διαυγή, υδατοδιαλυτή μορφή για μεγαλύτερη βιοδιαθεσιμότητα. Δηλαδή σε τέτοια μορφή ώστε να απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό και να φτάνει στα κύτταρα.

 

     deuteri


Μια ματιά στα πολύτιμα αντιγηραντικά συστατικά του Βeautywater Q10 που κάνουν καλό σε όλο τον οργανισμό και φυσικά και στα κύτταρα του δέρματος (που είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας):


Συνένζυμο Q10: είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο για τις μεταβολικές διεργασίες των κυττάρων του οργανισμού μας, απαραίτητο για να μπορούμε να παίρνουμε την ενέργεια από τις τροφές που καταναλώνουμε. Βρίσκεται σε πολλές τροφές (καταστρέφεται εύκολα με το μαγείρεμα) όπως στα λιπαρά ψάρια και κυρίως στις σαρδέλες, στη σόγια, στο μοσχάρι, στα πυτιρούχα δημητριακά, στο κοτόπουλο, στους ξηρούς καρπούς, στο σπανάκι. Τα επίπεδα του συνένζυμου Q10 μειώνονται στον οργανισμό με την πάροδο των χρόνων και κυρίως μετά την ηλικία των 30.


Βιταμίνη Ε. Αντιπροσωπεύει μια ολόκληρη ομάδα 16 ουσιών με αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Είναι ζωτικής σημασίας για τις μεμβράνες των κυττάρων, προστατεύοντας τον οργανισμό από την οξείδωση (το «σκούριασμα» - τη φθορά). Την συναντούμε στο ελαιόλαδο και άλλα φυτικά έλαια, στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, στο αβοκάντο, στα σπαράγγια, στο μοσχάρι, στους ηλιόσπορους και άλλους ξηρούς καρπούς.

 

Το πρόγραμμα ομορφιάς και αντιγήρανσης του Beautywater Q10 έχει σχεδιαστεί για να δώσει στα κύτταρα του οργανισμού φρεσκάδα και ζωτικότητα. Συνιστάται ένα πρόγραμμα Beautywater Q10 κάθε τρεις μήνες, δηλαδή ένα μπουκάλι την ημέρα για 30 ημέρες ή δύο μπουκάλια την ημέρα για 15 ημέρες.

 

Οι 30 φιάλες στοιχίζουν 145 euro κι έρχονται κατευθείαν στην πόρτα σας.

 

Περισσότερες πληροφορίες στα www.mimidlux.gr,  www. beautywater.gr και στα τηλέφωνα 2511 101344, 2510 231579.

 

Το Beautywater Q10 είναι προϊόν της Hassia Mineralguellen GmbH & Co. KG Bad Vibel, από τις πλέον μεγαλύτερες εταιρίες εμφιάλωσης μεταλλικού νερού στη Γερμανία. 

 

Όπως και για όλα τα συμπληρώματα διατροφής, έτσι και για το αντιγηραντικό αναψυκτικό Βeautywatger Q10 είναι καλό να ζητήσετε τη γνώμη του γιατρού σας, καθώς και να έχετε ως πρωταρχικό στόχο σας την πλούσια, ισορροπημένη καθημερινή διατροφή. 

 


 

 

 
Περισσότερα Άρθρα...


Σελίδα 3 από 4

Wellness