Close Panel

Login

 

             

Eat Well
Tuvunu και της Καρδιάς μας!
Από τον/τη Μαρία Παμπουκίδη   
Δευτέρα, 10 Ιούνιος 2013 00:00
     

Είναι το ελληνικό Tσάι του Bουνού που όλοι ξέρουμε και αγαπάμε. Το Τuvunu μιλάει κατευθείαν στην καρδιά μας με την τόσο οικεία, αξεπέραστη γεύση του. 

  1

 

Ενθουσιάστηκα όταν πριν από έναν χρόνο έμαθα ότι κάποιοι άνθρωποι, εκεί ψηλά στη Θράκη, έχουν σχεδόν ολοκληρώσει μια απλή αλλά μεγαλειώδη ιδέα: να φτιάξουν αγνό, ανόθευτο τσάι του  βουνού και να το βγάλουν στην αγορά ως φυσικό, βιολογικό αφέψημα. Το δικό μας Τσάι του Βουνού, αυτό που κάποιοι από εμάς έχουμε μαζέψει με τα χέρια μας σε εκδρομές, αυτό που αγαπάμε να πίνουμε με λίγο μέλι ή και λεμόνι κάθε φορά που αναζητάμε μια γεύση αυθεντική, μια μυρωδιά που θα καταπραυνει την ψυχή και το σώμα μας, μια ευεργετική γουλιά που μας διαβεβαιώνει πως όλα θα πάνε καλά. 

 

Ενθουσιάστηκα όταν έμαθα πως το τσάι αυτό, το νέο τόλμημα της Zυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης  που γνωρίζουμε από τη μπύρα Βεργίνα που τείνει να γίνει... αστικός μύθος (ή... μυθικός Ζύθος!) θα λέγεται Τuvunu! Πανέξυπνο όνομα, δεν βρίσκετε; Kι αν μπύρα Βεργίνα τόλμησε να γράψει το όνομά της με ελληνικά γράμματα στην ετικέτα, το Tuvunu δημιουργήθηκε εξ' αρχής με διεθνείς βλέψεις. Να γίνει γνωστό και να κάνει γνωστή σε όλο τον κόσμο τη γεύση, το άρωμα και τις ευεργετικές ιδιότητες των ελληνικών βοτάνων. 

 

Ήταν η σοφία του Ιπποκράτη, η συνταγή των γιαγιάδων μας, η χαρά των αισθήσεων και το ελληνικό καλοκαίρι που έδωσαν αρχικά την ιδέα στους ανθρώπους της Zυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης: κρύο τσάι του βουνού με φρεσκοστυμμένα λεμόνια, ανθόμελο και μαύρη ζάχαρη! Μια τελείως διαφορετική πρόταση που δεν προσφέρεται σε κανένα άλλο σημείο του πλανήτη. Η διαφορά φυσικά, είναι στο τσάι του βουνού, στον ελληνικό σιδερίτη.

 

Θα πρόσθετα πως, η διαφορά είναι, έτσι όπως την είδα με τα μάτια μου όταν επισκέφτηκα τις εγκαταστάσεις της ζυθοποιίας στην Κομοτηνή, πως όλα γίνονται με αγάπη, χαρά, γνώση, υπευθυνότητα και μεράκι. Η διαφορά είναι στους ανθρώπους που γνώρισα, οι οποίοι είναι ολόψυχα δοσμένοι σε αυτό που κάθε δημιουργούν. Γεμάτοι πάθος και αγάπη για την Ελλάδα. 

 

Είδα "βουνά" από τα δεματάκια από πραγματικό Τσάι του Βουνού έτσι όπως τα έχουν μαζέψει με τα χέρια τους οι παραγωγοί από όλη την Ελλάδα αλλά κυρίως από τη Μαγνησία, είδα τα φορτηγά που έφερναν τα λεμόνια και τον τεράστιο στίφτη Zumex (chic!) που τα κάνει χυμό για να μπουν στο τσάι, είδα τα δοχεία με το ελληνικό ανθόμελο. Όλα πραγματικά, αληθινά, αυθεντικά. Σα να φτιάχνεις το τσάι σου με το γκαζάκι στο σπίτι, προσθέτεις μερικές σταγόνες λεμόνι από τη λεμονιά της αυλής και μέλι από το βάζο... 

logo

Το Tuvunu, δηλαδή το αφέψημα από Ελληνικό Τσάι του Βουνού με μέλι και λεμόνι κυκλοφορεί σε συσκευασίες των 500 ml από αλουμίνιο. Και πίνεται ζεστό αλλά και κρύο. Όλο το χρόνο και με κάθε ευκαιρία. 

 

Απλό, Αγνό και απλώς Αξεπέραστο

Η παρασκευή του αφεψήματος από σιδερίτη είναι φαινομενικά απλή, αλλά κάποια μικρά μυστικά που οι ειδικοί στην Κομοτηνή έχουν βρει μετά από πολύ ψάξιμο και δομικές, αναδεικνύουν στο μέγιστο τη γεύση και το άρωμά του. Τα αποξηραμένα λουλούδια βράζονται ελαφρώς σε φυσικό νερό της Ροδόπης. Το άρωμα που αναδύεται αμέσως, σχεδόν, οφείλεται στα πτητικά συστατικά του έλαιου και στη συνέχεια, αφού το τσάι βράσει λίγο ακόμα απελευθερώνονται τα ευεργετικά φλαβονοειδή από το φυτικό ιστό, δίνοντας στο ρόφημα το χαρακτηριστικό του χρώμα. Καμία προσθήκη πλην του μελιού και του φρέσκου χυμού λεμονιού δε γίνεται.

 

Κι όπως μας λένε οι άνθρωποι που βρίσκονται πίσω από τη δημιουργία του "καθώς επιδίωξή μας είναι ό,τι παράγουμε να είναι καλό για τον καταναλωτή, τον καλλιεργητή και το περιβάλλον, στοχεύουμε στην ελαχιστοποίηση του αποτυπώματος άνθρακα. Έτσι, υιοθετούμε μία σειρά από «πράσινες» πρακτικές που εφαρμόζονται σε κάθε στάδιο παραγωγής, διαχείρισης και διακίνησης των προϊόντων μας, όπως η χρήση συσκευασιών που ανακυκλώνονται κατά 99,9% και η τιμολόγηση βάσει της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης που προκαλείται ανά προϊόν. Επιμένουμε να χρησιμοποιούμε κατ' αποκλειστικότητα τις αγνές πρώτες ύλες της Ελλάδας, χωρίς συντηρητικά, τεχνητά χρώματα και αρώματα. Επιπλέον, υλοποιούμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα συμβολαιακής καλλιέργειας στη Μακεδονία και τη Θράκη και αναπτύσσουμε ένα δίκτυο συνεργασιών και εξαγωγών που ενισχύουν την ελληνική οικονομία και την απασχόληση. TUVUNU σημαίνει αειφορία και ευημερία για όλη την κοινότητα - τοπική και παγκόσμια. Αυτό για μας είναι ανάπτυξη και με αυτό τον τρόπο κάνουμε το όραμά μας πράξη".  

2

 

Το μαγικό φυτό

Όσοι το αγαπούν, δεν χρειάζονται και πολλές συστάσεις. 

Το τσάι του βουνού, ο σιδερίτης όπως είναι η επιστημονική του ονομασία, έχει πατρίδα του τη Μεσόγειο και ανήκει στην οικογένεια των αρωματικών-φαρμακευτικών φυτών Lamiaceae. Είναι ποώδες, πολυετές και ευδοκιμεί σε περιοχές με μεγάλο υψόμετρο. Σε αντίθεση με τα θρεπτικά συστατικά που προσφέρει στον άνθρωπο, το ίδιο έχει ανάγκη από ελάχιστα. Είναι αντιφλεγμονώδες, αντιοξειδωτικό και βακτηριοστατικό, κάνει καλό στο στομάχι, στο αναπνευστικό, στην προστασία των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες και στην κυκλοφορία του αίματος. Στην Ελλάδα έχουμε περισσότερα από 14 είδη σιδερίτη και είναι ο μόνος τόπος στον κόσμο μέχρι στιγμής, που καλλιεργείται συστηματικά και σύμφωνα με τα πρότυπα της βιοκαλλιέργειας – έτσι, όπως έχει διδάξει η ίδια η φύση.

 

Το τσάι του βουνού, σε αντίθεση με το μαύρο τσάι, δε χρειάζεται καμία επεξεργασία για την καλλιέργεια και τη συντήρησή του. Όταν κάποιος πίνει τσάι του βουνού, απολαμβάνει το άρωμα και τη γεύση του αληθινού λουλουδιού, καθώς είναι αυτοφυές, ανθεκτικό και η όλη διαδικασία παρασκευής του γίνεται με απόλυτα φυσικό τρόπο.

 

Εκτός από τη διανομή του σε επιλεγμένα σημεία εντός Ελλάδος (Super Market Σκλαβενίτης, Μy Market, Metro, Θανόπουλος), το TUVUNU ήδη εξάγεται στην Ασία και την Αμερική.

 

Oι άνθρωποι που το δημιούργησαν λένε πως "Τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με Tuvunu!

 

Kι έχουν δίκιο!

Απολαύστε το, διαδώστε το! Όπως κάνει σε αυτό το βίντεο ο Ευτύχης! 

 

 

 

 

 
Βαρούλκο Τώρα και για Πάντα!
Από τον/τη Μαρία Παμπουκίδη   
Τετάρτη, 05 Ιούνιος 2013 00:00
     

Το φαγητό στο Bαρούλκο του Λευτέρη Λαζάρου είναι εμπειρία. Που αξίζει και μπορούμε να τη ζήσουμε.

 

 1

 

Έχουν υπάρξει άνθρωπου που κλαίνε δοκιμάζοντας πιάτα από τα χέρια (και την ψυχή) του Λευτέρη Λαζάρου στο Βαρούλκο. Από συγκίνηση, από θύμισες, από εικόνες και μυρωδιές που μεμιάς νιώθουν να τους κατακλύζουν. Από την πρώτη μπουκιά. 

 

Πριν επισκεφτείτε αυτό το εμβληματικό εστιατόριο, πάρτε λίγο χρόνο με τον εαυτό σας. Πάρτε μια μικρή - έστω- απόσταση από την καθημερινότητα, κλείστε τα μάτια, ταξιδέψτε νοερά σε ό,τι είναι για εσάς ελληνικό και αυθεντικό. Τότε θα είστε έτοιμοι να γευτείτε με όλες σας τις αισθήσεις και να απολαύσετε τις προτάσεις ενός καταξιωμένου, βραβευμένου με αστέρι Michelin σεφ, που είναι ολόκληρος η Ελλάδα και οι γεύσεις που αγαπάμε ή που κάποτε είχαμε αγαπήσει και δεν βρίσκουμε πια. 

 

 

2

 

Νοστιμιά, μεράκι, υψηλή τεχνική, βαθιά γνώση για τα θαλασσινά, ελληνικότητα. Είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον σεφ που έβαλε την χαρακτηριστική του σφραγίδα σε αυτό που ονομάζεται "Νέα Ελληνική Κουζίνα". Θα πρόσθετα το ήθος, την ευγένεια, την γλυκύτητα, την αγάπη, την καλοσύνη, το χιούμορ, την εγγύτητα... 

 

 

 

5

 

Για τους λάτρεις της καλής ελληνικής κουζίνας, βραβευμένης με αστέρι Michelin o σεφ δημιούργησε ένα ξεχωριστό μενού 4 πιάτων με 40 ευρώ.

 

Μενού 40 Ευρώ

> Καλωσόρισμα της κουζίνας

> Τραγανά λιθρινάκια,
σε μαξιλάρι ψωμιού με προζύμι και μους μελιτζάνας

> Καλαμάρι με σάλτσα βασιλικού,
σε φωλιά φρυγανισμένης πατάτας

> Κριθαράκι με γαρίδες,
αρωματισμένο με Μοσχάτο Λήμνου.

> Επιδόρπιο

Σοκολατένια έκπληξη με φρέσκα κόκκινα φρούτα, καραμελωμένους ξηρούς καρπούς και παγωτό πραλίνα.

 

4

 

Κάποια πιάτα του Λευτέρη Λαζάρου είναι το σήμα κατατεθέν. Το δικό του αλλά μαζί και μιας ολόκληρης εποχής. Εμβληματικά πιάτα που αγαπήθηκαν πολύ, όπως η σούπα με το μελάνι σουπιάς, ο μουσακάς θαλασσινών, και φυσικά το καλαμάρι πέστο το οποίο φέτος συνδυάζεται με βραχάκια παρμεζάνας, κονφί τομάτας και αφρό παρμεζάνας.

 

 

3

 

 

Αλλά βέβαια, ο Λευτέρης Λαζάρου δεν εφησυχάζει. Ανήσυχος και έντονα δημιουργικός, ανανεώνει φέτος το ρεπερτόριό του διατηρώντας παράλληλα τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά της κουζίνας του. 

 

Μην χάσετε:

Είναι οι γεύσεις - έκπληξη που ανενεώνουν φέτος το ρεπερτόριο του σεφ


> λουκάνικο με γέμιση γαρίδας

> πατάτα και μελάνι σουπιάς

> κρέμα καγιανά με αυγοτάραχο Μεσολογγίου σε φωλιά

> χταπόδι σχάρας σε «μπισκότο» ελιάς με σταφίδες

> ψητή μελιτζάνα και ραδίκι

 

Και για γλυκάκι...

Τα επιδόρπια, τα οποία έχει επιμεληθεί ο γνωστός σεφ πατισιέ Δημήτρης Χρονόπουλος, κλείνουν ιδανικά το δείπνο στο Βαρούλκο, προεκτείνοντας ταυτόχρονα την γαστρονομική εμπειρία: μους σοκολάτας με ελαιόλαδο και παγωτό βανίλια συνοδευόμενα από κριτσίνι πραλίνας, σάλτσα φραμπουάζ και φρέσκια ρόκα, σορμπέ από κόκκινα φρούτα με σάλτσα καρύδας και κρέμα από μανταρίνι, καθώς και το κλασικό πλέον πούρο σοκολάτας με τραγανές πέρλες και στάχτη από μελάνι σουπιάς με σε "τασάκι" που τρώγεται!, συνοδευόμενο από "αναψυκτικό" εξωτικών φρούτων. 

 

 kolaz

 

Οι φίλοι του Βαρούλκο ξέρουν: Ο πάντα ζεστός και πηγαίος κύριος Λαζάρου σερβίρει μια σειρά από πιάτα διαμορφωμένα για κάθε τραπέζι ξεχωριστά, μεταδίδοντας στα πιάτα αυτά στοιχεία από τη φιλοσοφία και τη γοητευτική προσωπικότητά του.

 

Κι εγώ εδώ απολαμβάνω ένα διαφορετικό παστίτσιο, σίγουρα με πολλή γοητευτική προσωπικότητα και νοστιμιά! Μμμμ! 

 

Και τώρα που ο καιρός είναι τέλειος, θα τα πούμε στην μαγική ταράτσα του Βαρούλκο, με τη φωτισμένη Ακρόπολη στο πιάτο μας!

 

 

«Βαρούλκο», Πειραιώς 80, τηλ. 210 52 28 400 www.varoulko.gr

 

 

 

 

 
Τροφές που Αδυνατίζουν;
Από τον/τη Μαρία Παμπουκίδη   
Δευτέρα, 27 Μάιος 2013 00:00
     

Όχι, δεν γίνονται θαύματα. Δεν μπορούμε να αδυνατίσουμε τρώγοντας. Μπορούμε όμως να επιλέγουμε τροφές που θα μας βοηθήσουν στη μάχη με τη ζυγαριά (και το τζιν που δεν κουμπώνει). 

 

 

1

 

Ψάχνετε, ονειρεύεστε για τροφές που καίνει το λίπος ή αυξάνουν τον μεταβολισμό;

 

Χμ!Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν επίσημες επιστημονικές μελέτες που να επιβεβαιώνουν τους παραπάνω ισχυρισμούς. Φυσικά υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην απώλεια βάρους, γεγονός που οφείλεται στην περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, είναι συνήθως φτωχές σε λιπαρά και κατά συνέπεια προκαλούν γρήγορο κορεσμό.

 

Τι είναι όμως ο μεταβολισμός;

Πρόκειται για μια σειρά χημικών αντιδράσεων που πραγματοποιούνται στον οργανισμό, κατά τις οποίες διασπώνται οι τροφές που καταναλώνουμε σε πιο απλούστερες μορφές.
Η ενέργεια που απαιτείται για την εκτέλεση των βασικών λειτουργιών του οργανισμού, όπως π.χ η λειτουργία της καρδιάς, λέγεται Βασικός Μεταβολισμός.

Όταν λέμε ότι κάποιος έχει χαμηλό μεταβολισμό, σημαίνει ότι έχει την τάση να αποθηκεύει περισσότερο τη διασπώμενη τροφή, παρά να τη μετατρέπει σε ενέργεια. Η αποθήκευση γίνεται με τη μορφή λίπους, που μπορεί να οδηγήσει και σε παχυσαρκία.
Για να επιτευχθεί σωστά η λειτουργία του βασικού μεταβολισμού, θα πρέπει ο οργανισμός να αφομοιώνει σωστά, όλες τις τροφές που του προμηθεύουμε.

 

Τροφές που μπορούν να μειώσουν τον μεταβολισμό και καλό είναι να αποφεύγονται είναι η  ζάχαρη, τα κορεσμένα και τρανς (κακά) λιπαρά. 

 

2

 

Υπάρχουν - ευτυχώς- κάποιες τροφές πουαπαιτούν περισσότερη ενέργεια (θερμογένεση) από τον οργανισμό για να κατεργαστούν και άρα, να αφομοιωθούν.


Τέτοιες τροφές είναι εκείνες που περιέχουν πρωτεΐνες. Περίπου το 30-40% των θερμίδων τους μεταβολίζεται κατά τη πέψη και αφομοιώνεται από τον οργανισμό. Αυτό συμβαίνει γιατί τα αμινοξέα, ως δομικά συστατικά της πρωτεΐνης, στέλνουν μηνύματα στον εγκέφαλο που σηματοδοτούν την πληρότητα, δηλαδή τον κορεσμό. Ακολουθούν οι υδατάνθρακες κατά 20% και τα λίπη, κατά 5% αντίστοιχα.

4 


Οι τροφές με τη μεγαλύτερη θερμογένεση είναι:


> το σκούρο ρύζι


> τα όσπρια


> οι νιφάδες βρώμης


> τα δημητριακά ολικής άλεσης


> το γκρέιπ φρουτ (περιέχει πηκτίνη και φυτικές ίνες που προκαλούν κορεσμό)


> το μήλο (περιέχει φυτικές ίνες- πηκτίνη)


> τα ψάρια (σαρδέλες, σολομός, τόνος πλούσια σε ω-λιπαρά οξέα)


> το γιαούρτι (πλούσιο σε πρωτείνη)


> καυτερές πιπεριές (περιέχουν καψαϊκίνη που διεγείρει το κυκλοφορικό σύστημα)


> το μπρόκολο (περιέχει φυτικές ίνες)


> το σπανάκι (περιέχει β- καροτένιο, σίδηρο, φυτικές ίνες)

 3

 

Γενικά, οι τροφές που διασπώνται δύσκολα και άρα αφομοιώνονται δύσκολα έχουν υψηλότερο θερμικό αποτέλεσμα.


Οι ωμές επίσης τροφές, δηλαδή ωμά φρούτα, ξηροί καρποί, έχουν γενικά υψηλό θερμικό αποτέλεσμα σε σχέση με τις μαγειρεμένες. 


Το πράσινο τσάι, το πιο ευρέως καταναλισκόμενο αφέψημα σε ολόκληρο τον κόσμο είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικές ουσίες που καταπολεμούν τις βλαβερές ουσίες για τον οργανισμό (ελεύθερες ρίζες) και συμβάλλουν στην αντιγήρανση και την καλή υγεία.
Έχει βρεθεί ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού μπορεί να αυξήσει κατά 4% το μεταβολικό ρυθμό, σύμφωνα με μελέτη Ελβετών επιστημόνων.

 

Μήπως ήρθε λοιπόν η ώρα να αλλάξετε τη λίστα με τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ και μαζί με αυτήν, και το νούμερο του τζιν σας; ;)

 

Πηγή: Τίνα Αντωνίου, διαιτολόγος - διατροφολόγος, diatrofi.gr

 

 

Kι αν έχετε λίιιιιγο χιούμορ, θα χάσετε σίγουρα βάρος με αυτό το βίντεο!

 

 

 

 


Σελίδα 2 από 4

Wellness